dilluns, 7 de maig del 2007

Comerç Just:una forma de reduir les desigualtats nord-sud

El começ just és una forma de les primeres alternatives de consum solidari que forma part ja dels hàbits de molts ciudadans. Aquesta alternativa comercial es basa amb la nostra col-laboració economica ,amb el tipus de producció que ha de fet possible l´elaboració d´aquell producte. Aquest sistema alternatiu de compravenda sorgeix de la idea que el repartiment desigual de la riquesa al mòn no s´ha donat per atzar, sinó que es fruit d´unes estructures econòmiques, comercials, internacionals molt desiguals que provoquen injusticia.Unes de les estructures comercials injustes fa refèrencia al preu que paga al producte.D´altra banda ,ni els governs locals ,ni els productors dels productes dels paísos en desenvolupament poden decidir els preus dels productes que arriben dels seus mercats procedents de l´exterior.
Les polítiques comercials dels estats desenvolupats son el motiu principal d´aquestes desigualts ,com els acords de lliure comerç o els espais de lliure circulació. En aquests espais poden circular lluirement ,però dificulta l´entrada de productes de tercers paísos.
Aixi, apareix el comerç just com alternativa d´aquestes estructures injustes i desiguals :si be no ha canviat les estructures comercials i econòmiques globals,si que ha contribuit a la millora de la quantitat de la vida dels ciutadans del sud que n´han pogut beneficiar.
El sistema del comerç just consisteix en l´adquisició de productes que: -provenen de cooperatives i de petits productes agricoles dels estats desenvolupats; - es paguen a un preu just que permet oferir un salari digne als treballadors; -han estat elaborats amb processos que respeten medi ambient; -han estat produits respetant els drets humans dels treballadors.