dilluns, 7 de maig del 2007

LA SOCIETAT CONSUMISTA

Ens trobem en l'era del consum, en una societat consumista on aquest és el motor de vida econòmica. Abans només es comprava allò que es necessitava i que no podia produir un mateix. Ara amb a producció en cadena, el nostre model econòmic és el consum massiu. Com que amb la producció en cadena es disminueixen els costos i es multiplica la producció en massa, es necessita un gran número de consumidors; per això, amb l'ajut de la publicitat, es creen falses necesitats.
Podem dir que la societat de consum crea benestar: ens va alliberar d'ocupacions rutinàries, tenim més temps per a les relacions personals, i a més, ha aportat un creixement econòmic, i ha permès que eixqueren de la pobresa molts pobles. Però la classe consumista només representa un 27% de la població, aquesta consumeix cada cop més, mentre 850 milions de persones passen fam o desnutrició, i 2800 milions viuen amb ingressos inferiors a dos dòlars diaris.
El consumisme té costos mediambientals greus, i malgrat que cada vegada ens trobem més conscienciats sobre aquest problema, el consum, i per tant la producció, continua augmentant. Si tothom poguera consumir al mateix nivell que la classe consumidora, farien falta tres planetes com aquest per satisfer-la.
Una gran part de la població no té cobertes les seves necessitats bàsiques, i la resta consumeix molt més del que necessita, portant al límit els recursos del planeta, i causant danys ecològics i mediambientals, i injustícies socials i guerres.
Si volem que en un futur tothom tingui garantit els drets bàsics haurem d'orientar l'economia cap a la qualitat i els serveis i menys cap al consum de béns materials.