dimecres, 9 de maig del 2007

Cotxes solars i altres invents

Malgrat que la innovació a Espanya no assoleix els nivells desitjables no es pot negar l’esforç de molts investigadors en aquesta matèria. A continuació es mostren alguns exemples:

Despertaferro, el coche solar: a principis dels 80, els vehicles alimentats amb energia solar eren una extravagància. L’any 2000 un cotxe d’aquest tipus atravessà Australia de nord a sud a 70 quilòmetres/hora. Era la Sunrace 2000 i el prototipus, el Despertaferro, va quedar en sisena posició. És obra de 8 enginyers de la UPC. Té un disseny aerodinàmic i una àmplia superficie per captar el màxim de llum solar; també alguna desavantatge inherent a l’objecte: a la cabina la temperatura pot assolir els 40 graus.

Tuvalu, balanceig en el mar: José Antonio Serrano Cabello i José Antonio Serrano Molina, pare i fill, van pensar en la possibilitat de transformar l’energia cinètica en energia elèctrica. Idearen un sistema de boies fixades al sòl marí i un sistema de corretges connectat a un generador. Avui el projecte està en fase de prova pilot davant les costes de Palamós.

Booksaver, el paper jove: el paper incorpora en la seva composició àcids que faciliten el seu ús industrial, però amb el temps el destrueixen. La digitalització soluciona en part el problema, però no la conservació del llibre original. Rogelio Areal es va plantejar el 1998 desacidificar llibres de forma massiva i viable (sense submergir-los pàgina a pàgina en líquids antiàcid) Va trobar la solució a Solvay, fabricant de gas liquat capaç de dissoldre la solució per ell creada. Conservación de Sustratos Celulósicos, la seva empresa, fabrica màquines que tracten entre 40.000 i 80.000 volums anuals.

La llum que ens il.lumina: Jeroni Ibarra, assistent tècnic sanitari de l’Hospital de la Vall d’Hebron es va cansar un dia de palpar venes per extreure sang i no trobar-les (sobretot en el cas dels obesos). Va intuir que la clau estava en la llum i es va posar en contacte amb el grup d’òptica de la UAB. El resultat és un dispositiu d’il.luminació que permet visualitzar les venes. Hi ha cinc prototipus en funcionament a la Vall d’Hebron i conversacions per comercialitzar-lo.

Visiometrics, l’ull veraç: consisteix en la utilització d’un làser inofensiu que penetra a la retina de l’ull i permet obtenir informació objectiva (no mediatitzada per l’opinió del pacient) de la capacitat visual de l’ull. Malgrat que aquest sistema pot representar una gran avantatge per l’oftalmologia, l’arrancada comercial no es va produir fins cinc anys deprés amb la creació de Visiometrics.

Guamis, l’orxata i la quinoa: molts segles después de la invenció de l’orxata, un equip d’investigadors de la UAB han topat amb la xufa en la recerca d’un sucedani de la llet que no que no augmenti el colesterol ni incorpori lactosa. Han trobat la clau en la barreja de xufa i quinoa, planta de l’altiplà andí coneguda des del temps dels inques.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En aquest artícle, està molt bé que els investigadors s'esforcen per fer nous invents per millorar el món. Per exemple; m'ha interesat el invent del cotxe solar, està molt bé, però ara si tu vols agafar el cotxe solar que tens i a més es de nit, que fas, aleshores no pots agafar el cotxe, perque no funciona, perque no hi ha sol, a no ser que tinguera una carga de reserva, per a la nit que se vulguera eixir o per una nit de emergència. Doncs, així si es podria inventar una carga de reseva, perque així es podria eixir per la nit, gracies a la carga de reserva. També, està molt interesant lo del l'ull veraç; en l'utilització del làser que penetra a la retina de l'ull i perque permet obtenir informació objectiva de la capacitat visual de l'ull.